Paashaas verstoppen
Iedereen hoopte op iets speciaals met Pasen. Zou de keuken er aandacht aan besteden en zo ja hoe dan? Jan-Berend Stuut had voor iedereen een chocolade paasei of paashaas meegenomen en steward Carl zette er bij iedere stoel een onder een glas. Iedereen ging zitten bij de Paastractatie, die hem het meeste aansprak. Er kwamen allerlei verhalen naar boven over hoe thuis eieren of nestjes met daarin een cadeautje in de tuin verstopt werden, hoe ouders hun kinderen voor de gek hielden door te zeggen dat ze net de paashaas zagen weghoppen, hoe broers en zussen snel een ei voor hun ogen weggristen en natuurlijk over alle eieren die nooit werden teruggevonden.

Gemma, met sterke herinneringen aan het paasritueel bij haar thuis, was niet te houden. Ze moest en zou haar paashaas verstoppen. Het duurde drie dagen voor Monica hem vond, die hem ook weer verstopte. Hij staat nog steeds te wachten om gevonden te worden.

cidu-firedrill-looseparts

Bom verstoppen
Vandaag om vier uur zou er een bomb- and fire drill plaatsvinden. Steward Carl had de bom verstopt, en de kapitein gaf via de intercom met zijn sterk Schotse accent het sein dat alle bemanningsleden moesten gaan zoeken. Elk van hen heeft een deel van het schip toegewezen gekregen en de second officer vond hem in ‘zijn’ engine room. Toen op naar de propulsion room waar een oefenbrand woedde. Slangen werden uitgerold en als het “voor het echie” was geweest, zou er op ouderwetse manier CO2 gespoten zijn. Robert, the chief engineer, kijkt neer op deze ouderwetse methode. Voor RRS James Cook voer hij op een cruiseschip met 3000 passagiers. Daar kwam CO2 uit sprinklerinstallaties aan het plafond en kon je gewoon zonder gevaar de deur van de brandende ruimte dicht trekken: geen verstikkingsgevaar voor brandweermannen. De Amerikaanse kustwacht gaf hen er complimenten voor. Nog mooier en moderner is een Fins sprinklersysteem met mistdruppeltjes. Het NOC gaat voorlopig niet over op dit nieuwe systeem.