Velduilen en slechtvalken
Robert, de chief engineer, laat me een prachtige foto zien. Hij is van de velduil, die ter hoogte het Atlantis Massief meeliftte.

Atlantis Massief

Atlantis Massief

 

Iedereen, die toen aan boord was, heeft een warme herinnering aan hem. Ze noemden hem Keith, the crane owl, omdat hij steeds op de oranje kraan zat.

Keith "the crane owl"

Keith “the crane owl”

 

Ze legden vlees uit de keuken op het dek en dat at hij op. Na vijf dagen was hij weg. Mee met een andere boot of verdronken in de golven? Ook voer eens een slechtvalk een week mee, tussen Groenland en IJsland. Die at trekvogels op die aan boord kwamen rusten. De bemanning vond overal botjes en veren. Geert-Jan vertelt over meeliftende vogels op zijn vele (41!) expedities. Twee keer een uil, die meereisde vanuit de Azoren en een slechtvalkmannetje tussen Ierland en Groenland. Die joeg met succes op een postduif en verzwakte trekvogels.

Koereigers
De bemanning vertelt over de reiger, die de vorige reis op de Kaap-Verdische eilanden aan boord kwam en een maand lang in het CTD-hok meereisde tot aan Trinidad. Sinds de tachtiger jaren is het verboden om huisdieren zoals honden en katten aan boord mee te nemen maar deze reiger hadden ze wel als zodanig geaccepteerd. Ze voerden hem steeds vis.
Gisteren, 29 maart 2016 kwamen zeven kleine reigers, waarschijnlijk koereigers, aanvliegen. Ze cirkelden boven de boot en gingen rusten op de railing van het voordek. Prachtige vogels, elegant, snavel in de wind en wiebelend heen en weer. Hoe lang blijven ze daar? Van de kapitein mogen ze meteen weg want het zijn shit birds.

Koereigers-_MG_0789

Koereigers dan wel Intermediate Egret

Vanmorgen vroeg zaten de reigers op het voordek: ineengedoken achter een blok, met allemaal de snavel dezelfde kant op. Ze schrikken en vliegen op, en zijn sindsdien niet meer gesignaleerd. Ze komen veel voor in Afrika. Het is makkelijk vliegen met de Oost-passaat onder de vleugels maar eten kunnen ze alleen staand…. Redden ze het zonder voedsel tot de Caraïbische eilanden?
Waardoor komen überhaupt vogels voor in dit gedeelte van de oceaan dat niet voor niets bekend staat als een mariene woestijn?

Mariene woestijnen (donkerblauw=minste bladgroen)

Mariene woestijnen (donkerblauw=minste bladgroen)

Het is hier zo voedselarm: weinig voedingsstoffen, weinig plankton, weinig vissen. De kapitein zegt dat alleen verzwakte vogels aan boord komen rusten en dat landvogels het op zee echt niet redden.
Survival of the fittest! Maar dat verschillende exemplaren van deze drie soorten dit wel doen: waardoor?