Werkzaamheden
Er is woensdag, donderdag en vrijdag door de dekmannen hard gewerkt. Er zijn drie keer CTD’s, planktonnetten en plasticnetten overboord geweest, twee verankerde vallen omhoog gehaald, een drijvende val is uitgezet en ingehaald. Er is een nieuwe val met drie verdiepingen flesjes in plaats van de verwachte 4 met een gewicht van 1000 kilo ijzer verankerd. De laatste bij 11,5° Noorderbreedte, net buiten de territoriale wateren van Kaapverdië; handig als de val in oktober 2017 weer ingehaald gaat worden.

De brug
De kapitein en Stewart reageren geschokt op mijn vraag waarom ze toch steeds naar buiten kijken terwijl er niets te zien is. Dat is Rule 5 en ze komen met een klein boekje, dat me doet denken aan een catechismusboekje van mijn buurjongen in Zierikzee.

Catechesatieboekje

Catechesatieboekje

funny-titanic-sinking-comic-phones

Rule 5: Look-out, steeds opletten! Er kan elk moment een schip langs komen of een boei met een net van een vistrawler.

rule-5-slide_8

Ze kennen vreselijke ongelukken waarbij de stuurmannen op wacht te veel hadden gedronken en niet Rule 5 volgden.

De kapitein had contact met Tenerife en weet dat we zaterdag 16 april klokke 8 de haven van Santa Cruz binnen zullen varen. Velen kunnen niet wachten om diezelfde dag naar huis te vliegen. Stewart bijvoorbeeld, naar zijn dochtertje ♥Evie Jane♥. Na 30 uur in het ziekenhuis werd ze donderdag gelukkig gezond en wel geboren. Stewart was de koning te rijk. Hij werd door iedereen gefeliciteerd en kreeg een mooie fles rode wijn. Gisteren stond er voor iedereen een glas wijn bij het avondeten klaar.

Bottle Time

Bottle Time

Verlangen naar huis
Zo langzamerhand hoor ik mensen iets zeggen over hun eigen lekkere bed, hun kussen dat ze volgende reis gaan meenemen, het enige echte bruine brood of het hardlopen dat ze missen. Sommigen weten hoeveel nachten of hoeveel avondmaaltijden de reis nog duurt.
Wat het eten betreft: de verse groenten zijn na drie weken natuurlijk wel op. Ik bewonder de inzet en creativiteit van de twee koks. Ze blijven steeds lekkere maaltijden maken en als je zou willen, zou je drie keer per dag warm kunnen eten. Wally maakt elke dag een zoet dessert klaar. Gisteren voor iedereen een pannenkoek maar ook voor taarten en cheesecakes draait hij zijn hand niet om. Zelfs een crème brulee met zwarte bessen hoort tot zijn mogelijkheden. En John stelt er een eer in om op elke net uit de olie geviste lekkerbek zelf een citroenschijfje te leggen.

Lesmateriaal
Ik ben sinds twee dagen eindelijk op dreef met het lesmateriaal en wat mij betreft moet de reis doorgaan tot ik de eerste versie af heb. Ik heb het schrijven lang voor me uitgeschoven omdat ik informatie op informatie kreeg en door de bomen het bos niet meer zag.

Lydia-werkt-IMG_0694

Er zitten ook lastige onderdelen bij zoals oceaanstromingen. Corina merkte op dat ik de lat voor mezelf te hoog legde. Ze pakte me in mijn nekvel en in een uur hadden we de structuur in een soort woordweb voor elkaar. Het grote voordeel is dat ik steeds de specialisten bij de hand heb. Gelukkig is Lutz, die mij voor dit project uitnodigde, tevreden over mijn aanpak.