Portugees Oorlogsschip

Portugees Oorlogsschip

Vandaag een vol programma. Vanaf het balkon zie ik de CTD’s binnen gehaald worden. Elke dag wordt standaard water van verschillende dieptes verzameld. Er lijkt een roze plastic zak langs te komen, nee, het is een Portugees oorlogsschip (Physalia physalis).Geen echte kwal, maar een complexe kolonie van honderden poliepen van vier typen.  De zwieberende draden zijn ook vanaf vier meter hoogte goed te zien. Zijn kam steekt 15 cm boven het water uit! Mijn foto laat niet meer dan een vrolijke plastic zak zien.


Laura+Buoy

Laura Korte (NIOZ)

 

 

 

 

 

 

Dan op zoek naar boei Laura, genoemd naar de promovenda Laura Korte van het NIOZ, die hier aan boord een ingenieus onderzoek doet naar de invloed van stof op de groei van algen. De boei is hier een jaar geleden aan de 5000m diepe bodem verankerd en aan een gewicht van 3000 kilo en blijkt keurig op dezelfde plek te zijn gebleven. We kunnen haar vinden doordat de boei constant gps-gegevens uitzendt. De verankering wordt akoestisch verbroken, waarna de boei door de mannen aan boord getakeld wordt samen met de 5km (!)  lange kabel. In een jaar tijd hebben zich op de rand eendenmossels, de eerste die ik levend meemaak, en hydrozoën afgezet. Laura, althans haar boei, wordt pas weer bij monsterpunt 3 overboord gezet.

Eendenmossels boei Laura

Eendenmossels boei Laura

De  stofaanzuigapparaten, die boven op de boei zaten gemonteerd, blijken perfect te hebben gewerkt. De filters zijn mooi vies geworden. Jan-Berend gaat zeer tevreden aan de slag.

Stoffilters boei Laura

Stoffilters boei Laura